Tavuğun marinesi için malzemeler
500 gr. kemiği çıkarılmış tavuk budu
3 tatlı kaşığı biber salçası
3 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 çay kaşığı karabiber
3 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı zerdeçal
3 diş sarımsak
Zeytinyağı
2 çay kaşığı kekik
2 çay kaşığı nane
Tantuni için malzemeler
4 adet lavaş
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kırmızı kapya biber
2 adet yeşil dolmalık biber
1 adet havuç
Ceviz büyüklüğünde zencefil(1 tatlı kaşığı toz zencefilde olur)
1 tatlı kaşığı isot
6 adet karanfil (yarım çay kaşığından biraz fazla toz karanfilde olur)
¼ demet maydanoz
Yarım limon
4-5 dal marul
Acı biber ve kornişon turşusu
Tuz
Yapılışı
500 gr. kemiği çıkarılmış tavuk budunu küçük küpler halinde
doğrayın. 3 tatlı kaşığı biber salçası, 3 tatlı kaşığı domates salçasını bir
kaba alın. Üzerine ½ çay kaşığı karabiber, 3 çay kaşığı kimyon, 2 çay kaşığı
kekik, 2 çay kaşığı nane, 1/2 çay kaşığı zerdeçal, 2 çorba kaşığı zeytinyağı
ekleyerek iyice karıştırın. Karışıma güzel aromasını çıkarmak için de 3 diş
sarımsağı ince ince doğrayarak içine ekleyin. Hazırladığınız bu marine sosuna
tavukları karıştırıp iyice harmanlayın ve tadın geçebilmesi için mümkünse 2 saat
bekletin. Hemen de pişirebilirsiniz ancak unutmayın beklettikçe tavuğunuz daha
da lezzetlenecektir.Bu sırada 1 adet kırmızı kapya biber, 2 adet yeşil
dolmalık biber ve 1 adet havucu tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Sonra en geniş
tavanıza 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip ısınıca, tavukların 1/3'ünü
pişirimeye başlayın. Renkleri değişmeye başladığında doğradığınız sebzelerin
1/5’ini ekleyin. Arada tavadaki su biterse 1-2 çorba kaşığı su ekleyin. Burada
amaç baharat karışımının tavada yanmaması için tavayı nemli tutmak. Aksi
takdirde tavuk marinesinde ki salça karışımı yüksek ısıda yanabilir. Sonra ceviz
büyüklüğünde zencefili soyun ve tepesine vurarak biraz ezin, küçük küçük
doğrayarak bir 1/3’ünü tavaya ekleyin. Aynı şekilde tarifte yazan isot, karanfil
miktarlarını azar azar ekleyin. Karanfilin eğer baş kısmını biraz ezerseniz
tadınınız daha güzel çıkmasını sağlarsınız. Arada tavadaki lezzetli su uçmadan
lavaş ekmeklerini bu sosa bandırın. 2-3 dakika içinde pişen tantuniyi ayrı bir
kaseye çıkarın. Aynı işlemi kalan tavuklara uygulayın. Son olarak, ¼ demet
maydanozu ince ince kıyın, tercih ettiğiniz tür turşuyu küp küp doğrayın ve 1
limonu da sıkılmak üzere parçalara ayırın. Lavaşın içine, et karışımını,
maydanoz marul ve turşuyu koyup, 1 parça limon sıkarak lavaşı dürüm haline getirin.Sıcak servis yapın.
AFİYET OLSUN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder