23 Ocak 2013 Çarşamba

Tavuk Tantuni

Tavuk Tantuni

Tavuğun marinesi için malzemeler
500 gr. kemiği çıkarılmış tavuk budu
3 tatlı kaşığı biber salçası
3 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 çay kaşığı karabiber
3 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı zerdeçal 

3 diş sarımsak
Zeytinyağı
2 çay kaşığı kekik
2 çay kaşığı nane


Tantuni için malzemeler

4 adet lavaş
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kırmızı kapya biber
2 adet yeşil dolmalık biber
1 adet havuç
Ceviz büyüklüğünde zencefil(1 tatlı kaşığı toz zencefilde olur)
1 tatlı kaşığı isot
6 adet karanfil (yarım çay kaşığından biraz fazla toz karanfilde olur)
¼ demet maydanoz

Yarım limon
4-5 dal marul
Acı biber ve kornişon turşusu
Tuz


Yapılışı

 500 gr.  kemiği çıkarılmış tavuk budunu küçük küpler halinde doğrayın. 3 tatlı kaşığı biber salçası, 3 tatlı kaşığı domates salçasını bir kaba alın. Üzerine ½ çay kaşığı karabiber, 3 çay kaşığı kimyon, 2 çay kaşığı kekik, 2 çay kaşığı nane, 1/2 çay kaşığı zerdeçal, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek iyice karıştırın. Karışıma güzel aromasını çıkarmak için de 3 diş sarımsağı ince ince doğrayarak içine ekleyin. Hazırladığınız bu marine sosuna tavukları karıştırıp iyice harmanlayın ve tadın geçebilmesi için mümkünse 2 saat bekletin. Hemen de pişirebilirsiniz ancak unutmayın beklettikçe tavuğunuz daha da lezzetlenecektir.Bu sırada 1 adet kırmızı kapya biber, 2 adet yeşil dolmalık biber ve 1 adet havucu tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Sonra en geniş tavanıza 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip ısınıca, tavukların 1/3'ünü pişirimeye başlayın. Renkleri değişmeye başladığında doğradığınız sebzelerin 1/5’ini ekleyin. Arada tavadaki su biterse 1-2 çorba kaşığı su ekleyin. Burada amaç baharat karışımının tavada yanmaması için tavayı nemli tutmak. Aksi takdirde tavuk marinesinde ki salça karışımı yüksek ısıda yanabilir. Sonra ceviz büyüklüğünde zencefili soyun ve tepesine vurarak biraz ezin, küçük küçük doğrayarak bir 1/3’ünü tavaya ekleyin. Aynı şekilde tarifte yazan isot, karanfil miktarlarını azar azar ekleyin. Karanfilin eğer baş kısmını biraz ezerseniz tadınınız daha güzel çıkmasını sağlarsınız. Arada tavadaki lezzetli su uçmadan lavaş ekmeklerini bu sosa bandırın. 2-3 dakika içinde pişen tantuniyi ayrı bir kaseye çıkarın. Aynı işlemi kalan tavuklara uygulayın. Son olarak, ¼ demet maydanozu ince ince kıyın, tercih ettiğiniz tür turşuyu küp küp doğrayın ve 1 limonu da sıkılmak üzere parçalara ayırın. Lavaşın içine, et karışımını, maydanoz marul ve turşuyu koyup, 1 parça limon sıkarak lavaşı dürüm haline getirin.Sıcak servis yapın.

AFİYET OLSUN.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder