2 Aralık 2012 Pazar

Aşure

Aşure

Malzemeler 

400 GR Buğday
1 büyük çay bardağı pirinç
1 büyük çay bardağı nohut
1 büyük çay bardağı fasulye
1200 gr şeker
25 adet karanfil
Kuru Kayısı
Kuru Üzüm
Kuru İncir
Aldığı kadar su

Süslemesi için
 
Toz Tarçın
Susam
Hindistan Cevizi
Kuş Üzümü
İri kıyılmış ceviz
Nar taneleri
Badem


Yapılışı Buğdayı, kuru fasulyeyi,nohutu ve pirinci ayrı ayrı kaselere koyup yapacagımız günün bir gün öncesinden  üzerlerine su ekleyip  1 gece suda bekletiyoruz ertesi gün ilk olarak buğdayın üzerine bayağı su ekleyerek düdüklü tencerede 30 dakika kaynatıyoruz daha sonra ayrı kaplarda nohut ve  fasulyeyi haşlıyoruz diğer yandan ayrı ayrı kuru meyvaları(üzüm,kayısı,incir) 2 yemek kaşığı şekerle haşlıyoruz.İlk olarak haşladığımız buğdayın suyunu dökmeden üzerine 1 çay bardağı suda beklettiğimiz pirinci ekliyoruz ardından fasulyeleri, nohutları ve karanflleri  eklereyek devamlı karştırmak üzere yarım saat kaynatıyoruz (bu arada devamlı kaynamış suyumuz yanımızda olmalı )katılaşmaya başladığında devamlı kaynamış suyunu ekliyoruz istediğimiz kıvama geldiğinde şekerini ekleyip haşlamış olduğumuz kuru meyvalarını da ekliyoruz,  bir süre tekrar kaynatıyoruz muhtemelen kıvamı koyulaşmış olacaktır su ekleyerek bir taşım daha kaynattıktan sonra sıcak olarak kaselere alıyoruz ben alüminyum kaselere ekledim yaklaşık 3 kepçe alıyor tüm kaseleri doldurduktan sonra  mutlaka soğumasını bekliyoruz üstü kaymak tutunca süslemesi için tarifdeki sırayı takip ediyoruz.


AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder