27 Ocak 2013 Pazar

Ispanaklı Pay

Ispanaklı Pay

Hamur için Malzemeler

150 gr eritilmiş margarin ve tereyağ karışımı
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1  tatlı kaşığı elma sirkesi
7 çay bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 tutam şeker

 
İç Malzemesi

1 kğ ıspanak
1 baş soğan
1,5 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığına yakın karabiber

Beşamel Sos

2 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
Az miktarda tuz ve karabiber

Üzeri için

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı

Hamur malzemelerimizin hepsi karıştırılıp bir güzel yoğrulur daha sonra unlu tezgahta bir merdane yardımıyla 2 cm kalığında tart kalıbına sığacak büyüklükte açılır.Yağlamış olduğumuz kalıbımızın, hamurun yan duvarları olacak şekilde yerleştir ve bir çatal yardımıyla tabanı ve yan duvarlarına delikler açılır.Ayrı bir yerde ıspanaklar bolca yıkanıp ince ince doğrandıktan sonra kaynar suda yarım saate yakın bekletilir daha sonra küp küp doğradığımız soğan, karabiber,tuz ve pul biberi eklendikten sonra hamurla kaplamış olduğumuz kalıbımızın içine yerleştirilip elle bastırılır ve  175 derecede ısıtılmış fırında ıspanaklar diriliğini kaybedene kadar pişirilir (bu sırada ıspanaklar çok fazla suyunu salmayacaktır) daha sonra hazırlamış olduğumuz beşamel sos ıspanakların üzerine dökülüp üzeri kızarana kadar pişirilir  ıspanakların üzeri kapandığı için ıspanak suyunu salmaya başlaycaktır.Başamel sos kızardıktan sonra üzerine rendelenmiş kaşar peynirleride ilave edilip eriyip kızarana kadar pişirilir ve kaşarların yanmaması için  bir alüminyum folyoyla kaplanıp ıspanaklar suyunu çekene kadar pişirilip sıcak olarak servis yapılır.

Not Tuzuna mutlaka dikkat edelim çünkü tuz hem hamurda hem iç malzemede hem başemal sosda hemde kaşar peynirinde bulunmaktadır tuz oranını damak lezzetine göre ayarlayınız.

AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder